Adejuve

Cilondok Pasirsalam Mangunreja Tasikmalaya

PANCAKAKI

PANCAKAKI
Sumber: su.wikipedia.org/wiki/Pancakaki
Pancakaki nya éta hiji sistem nu ngagambarkeun hubungan kulawarga. Dina adat istiadat urang Sunda, pancakaki téh ngabogaan dua harti. Kahiji, pancakaki téh hartina pernahna jelema ka jelema deui anu sakulawarga atawa anu kaasup baraya kénéh. Upamana baé, kumaha pancakakina si Dadap ka si Waru, naha kaasup indung, bapa, nini, aki, paman, bibi, anak, incu, buyut. alo, suan, jsté. Kadua, pancakaki téh hartina mapay perenahna kabarayaan.
• Ka handap:
1. anak: turunan kahiji(turunan pertama)
2. incu: turunan kadua, anak ti anak (cucu, turunan kedua, anak dari anak)
3. buyut: turunan katilu, anak ti incu (cicit, turunan ketiga, anak dari cucu)
4. bao: turunan kaopat, anak ti buyut (turunan keempat, anak dari buyut)
• Ka luhur:
1. bapa: ayah
2. indung: ibu
3. aki: kakek, ayah dari ayah/ibu
4. nini: nenek, ibu dari ayah/ibu
5. uyut: ayah/ibu dari kakek/nenek
6. bao: ayah/ibu daru uyut


7. janggawaréng: ayah/ibu dari bao
8. udeg-udeg: ayah/ibu dari janggawaréng
9. kakait siwur: ayah/ibu dari udeg-udeg
10. karuhun: silsilah ke atas yang sudah meninggal
11. sesepuh: silsilah ke atas yang masih hidup
• Ka gigir:
1. lanceuk: abang/kakak, saudara laki-laki/perempuan yang lebih tua
2. adi: adik, saudara laki-laki/perempuan yang lebih muda
3. uwa: saudara laki-laki/perempuan yang lebih tua (abang/kakak) dari ayah/ibu
4. paman/emang: saudara laki-laki yang lebih muda (adik) dari ayah/ibu
5. bibi: adina bapa/indung (awéwé)
6. alo: keponakan, anak dari abang/kakak
7. suan: keponakan, anak dari adik
8. aki ti gigir: kakek, saudara kandung laki-laki (abang/adik) dari kakek/nenek
9. nini ti gigir: nenek, saudara kandung perempuan (kakak/adik) dari kakek/nenek
10. kapilanceuk: sepupu, anak abang/kakak dari ayah/ibu
11. kapiadi: sepupu, anak adik dari ayah/ibu
12. incu ti gigir: incuna adi
13. emang ti gigir: anakna adi aki/nini (lalaki)
14. bibi ti gigir: anakna adi aki/nini (awéwé)
• Perkawinan:
1. salaki: suami
2. pamajikan: istri
3. mitoha: mertua
4. minantu: menantu
5. lanceuk beuteung: abang/kakak ipar, abang/kakak kandung dari suami/istri
6. adi beuteung: adik ipar, adik kandung dari suami/istri
• Anak:
1. tunggal: anak tunggal
2. cikal: anak sulung, anak yang lahir pertama
3. panengah: anak tengah, anak yang lahir tengah-tengah (biasanya untuk jumlah anak ganjil)
4. pangais bungsi: abang/kakak dari anak bungsu, urutan kedua dari bawah
5. bungsu: anak bungsu, anak yang lahir terakhir
• Istilah Séjén:
1. lanceuk sabrayna: abang/kakak sepupu yang masih satu turunan dari kakek/nenek
2. adi sabrayna: adik sepupu yang masih satu turunan dari kakek/nenek
3. dulur pet ku hinis: saudara kandung, saudara satu ibu dan satu bapak
4. dulur sabaraya:dulur pisan, anakna emang/bibi jeung ua
5. dulur teges: dulur enya saindung sabapa
6. indung téré: pamajikan Bapa lain anu ngalahirkeun urang
7. bapa téré: salaki indung lain anu ngalantarankeun urang lahir
8. anak téré : anak sampakan ti lalaki/pamajikan
9. dulur patétéréan: anak indung/bapa téré
10. baraya laér: baraya anu nurutkeun pancakaki geus jauh
11. teu hir teu walahir: teu baraya saeutik-eutik acan
12. bau-bau sinduk: baraya kénéh sanajan geus laér
13. baraya: sakur anu aya pancakakina
14. bésan: indung/bapana minantu
15. dahuan: salaki atawa pamajikanna lanceuk

12 Januari 2012 - Posted by | Basa Sunda

Belum ada komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: