Adejuve

Cilondok Pasirsalam Mangunreja Tasikmalaya

ka sawah

KA SAWAH YU AH…

“jang, bapa mah rék ka sawah rék babut. Kadé mun aya nu néangan bapa béjakeun wé bapa keuw di sawah.”. saliwat mah éta kalimah biasa waé, euweuh masalah. Tapi lamun ku urang diimeutan, aya hiji kecap nu kawilang rada ahéng nya éta kecap babut. Ari babut téh naon atuh?cobaan geura tanyakeun ka barudak sakola SMAN I singaparna, naon ari babut téh jang?kalolobaanna mah tangtu gideug tandaning teu apal. Istilah-istilah sapertibabut, tandur, dibuat, ngawuluku, ngagaru, ngararata, tebar, naplak atawa nyaplak, ngarambét, gacong, jeung sajabana kiwari mah asa geus langka kadéngé pangpangna pikeun barudak ngora. Barudak ngora ayeuna mah leuwih apal kan facebook,download,online,browsing,chatting, jeung sajabana. Hade sabenerna mah apal kana nu kararitu (online jsb) téh. Urang ulah katingaleun teuing ku batur. Aksés informasi sarta kamajuan teknologi kudu terus di update ku urang.

Urang téh urang sunda. Lahir jeung hirup di tatar sunda, nyarita ku basa sunda, sarta ngajadikeun budaya sunda salaku salasahiji tatapakan atawa tetekon dina kahirupan sapopoé. Da geuining ari budaya urang diaku jeung direbut ku batur mah,réang disarada :”kita harus menjaga budaya kita, batik itu budaya kita, lagu rasa sayange itu peninggalan leluhur kita, angklung itu milik kita”. Ari embung direbut ku batur nya jaga atuh ku urang.

Budaya téh miboga sababraha wujud. Salasahijina nya éta system pakasaban. Tah ku alatan urang téh urang Sunda, system pakasaban nu utamana nya éta tatanén (pertanian). Dina melak pare di sawah loba istilah-istilah nu sok dipaké diantarana:

ü  Ngawuluku

ü  Ngagaru

ü  Ngararata

ü  Tebar

ü  Babut

ü  Naplak/nyaplak

ü  Tandur

ü  Ngarambét

ü  Dibuat

ü  Gacong

ü  Jrrd

Wangenan istilah-istilah baris nyusul di posting

10 Maret 2011 - Posted by | Basa Sunda

Belum ada komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: